Vad kostar begravningen och vad händer om vi inte kan betala?

En begravning kan kosta strax under 10 000 kr men även långt över 50 000 kr. Som med alla andra produkter och tjänster så får man vad man betalar för. Alternativen är många och som anhörig kan det vara smart att inte bara gå till en begravningsbyrå utan att jämföra priser hos flera. Även om det kan kännas konstigt i en sorgeprocess då pengar är det minsta man vill tänka på.

27 000 kr i snitt

Sveriges Begravningsbyråers Förbund har sammanställt en stor mängd begravningar och den kostnad som aktuell begravningsbyrå tagit för dessa tjänster. Det mynnade ut i ett snittpris på ca 27 000 kr. Däremot är det inte hela kostnaden utan enbart för själva begravningsprocessen.

Därtill kommer valbara kostnader så som sten, bouppteckning, minnesstund eller blommor vid begravningen. Orsaken att man ändå visar upp denna siffra är att många av dessa punkter är frivilliga och inte nödvändigtvis behöver ingå i en begravning. Däremot väljer väldigt många att beställa sten och ha minnesstund. Det är tjänster som kan beställas via en begravningsbyrå även om de i sin tur anlitar externa företag.

Se på checklista

Det är lätt att säga att man vill ha ”så billig begravning som möjligt” men när det sedan kommer till tillämpning är det inte lika uppenbart längre. För de flesta vill ha en ceremoni, en gravplats, dödsannons i tidningen och blommor osv.

Enklaste sättet att avgöra priset är att gå in på en begravningsbyrå och be om prisexempel i paketlösning alternativt besöka dess hemsida för att se om priserna presenteras där. Kring detta är det stor skillnad. När en begravningsbyrå som väljer att vara helt transparent med de olika kostnaderna på hemsidan väljer andra att enbart publicera kontaktuppgifter för vidare diskussion.

Ladda hem en checklista från någon av dessa hemsidor och gå igenom i lugn och ro vad ni vill ha med på begravningen och vilka andra tjänster ni vill att er begravningsbyrå ska ta hand om. Presentera sedan listan för flera byråer varpå du i alla fall kan få ett riktpris.

Om jag inte kan betala

I första hand betalas fakturan till en begravningsbyrå från dödsboet. Många gånger finns även en livförsäkring som betalar en viss del av begravningen. Men finns det inte tillräckligt med tillgångar i dödsboet kan de efterlevande välja om de vill betala begravningen och därmed utforma den exakt som de vill.

Ett ytterligare alternativ är att kontakta kommunen och ansöka om bidrag därifrån. I detta fall ges enbart ersättning för en enkel begravning och det kan även eventuellt behövas skriftlig offert som bevisar den totala kostnaden.

Det är däremot sällan som detta uppstår då både begravningskostnader och bouppteckningskostnader prioriteras mycket högt när tillgångarna i ett dödsbo ska fördelas. Även om det finns skulder kan det alltså innebära att tillgångarna först går till att betala tjänsterna hos en begravningsbyrå varpå resterande del används för att lösa skulderna. Är det bostadslån kommer dessa däremot att lösas först. Detta utifrån att skulder som har säkerhet har företräde.

Comments are closed.