Begravningsbyrå var dyraste ordet på Google år 2017

Att annonsera på Google är ett effektivt sätt att nå kunder som söker på Google efter exakt det som företaget säljer. Men det kan även vara mycket dyrt. Det är nämligen helt och hållet konkurrensen på de olika sökorden som avgör vad ett enda klick kommer att kosta. En undersökning 2017 visade att det allra dyraste ordet var begravningsbyrå Göteborg. Därefter följt av en rad finansiella begrepp.

Eftersom priset för att få synas högt på Googles reklamplatser helt baseras på ett auktionsbaserat system kommer priset helt spegla vilken konkurrens det är inom branschen. Men även delvis hur mycket som företagarna kan tjäna på en enda kund.

Det var därmed inte oväntat att en rad olika finansiella tjänster så som lån och factoring kom högt upp på listan när en undersökning gjordes kring de 100 dyraste Adwordsorden år 2017. Men det var inte ett finansiellt ord som toppade utan kanske lite mer oväntade ”Begravningsbyrå Göteborg”

De som vill betala för att köpa in trafik till sin hemsida var under 2017 tvungen att betala 465 kr. Det innebär alltså inte att man får en kund utan enbart att någon klickat på annonsen och besökt hemsidan.

Under detta toppord låg ord som Köpa faktura, Låna pengar, Samla lån och Ansöka om lån. Men på topp tio fanns även fler kombinationer kring begravningsbyrå. På fjärdeplats, med en kostnad på 360 kr låg ”Begravningsbyrå Stockholm” och på plats 12 kom ”Begravningsbyråer Stockholm”.

Varför så högt?

Att finansiella tjänster som lån och fakturaköp skulle ligga högt var inte förvånande då förtjänsterna är stora inom branschen. Men att begravningsbyrå skulle vara med och slåss i toppen var inte lika uppenbart.

Enligt det SEO-företag som gjorde undersökningen kan det bero på begravningsbranschens komplexitet. Det är inte lätt att skapa kundrelationer innan tjänsten behövs. Att göra reklam kan upplevas opersonligt och i värsta fall provocerande. Döden är inget man pratar om i samhället och därmed heller inte något vi vill bli påmind om. Att då istället köpa riktad reklam på Google kan vara en väg att hitta nya kunder när andra vägar stängs.

Dessutom ska det tilläggas att det kostar 20 – 50 000 kr att få hjälp av en begravningsbyrå. Det är alltså inte en liten summa som företagen slåss om. Men det kan även finnas en ytterligare orsak som inte nämns lika ofta.

En person som söker efter en begravningsbyrå gör detta till absolut största sannolikhet för att anlita detta företag. Man googlar, klickar och kontaktar. Det är därmed ett extremt högkonverterande ord att annonsera på – eller kan i alla fall vara det.

Det kan jämföras mot en badrumsrenovering. När en person vill renovera badrummet tas mycket ofta offerter in från flera hantverkare. Man har gott om tid att jämföra priser och service. Anhöriga i sorg har däremot mer bråttom att komma igång med processen som en begravning innebär. Att kontakta flera olika byrårer och diskutera upplägg och kostnad är knappast något som många gör.

Om begravningsbyrå är det dyraste ordet att annonsera på under 2018 och 2019 är inte säkert. Någon lika stor jämförelse har inte skett sedan 2017.