Badrumsrenovering och bostadsrätt?

Ett nytt och fräscht badrum gör mycket för trivseln och bor man i en bostadsrätt är det fritt fram att renovera som man vill – eller? Planerar du en badrumsrenovering i din bostadsrätt finns mycket att tänka på innan du sätter igång. Här kan du läsa allt du behöver veta om du går i renoveringstankar.

Vad säger stadgar och styrelse?
Även om man står som ägare för en bostadsrätt är det inte fritt fram att renovera som man vill, som när man bor i ett hus. För det första kan det finnas bestämmelser i stadgarna, som är föreningens regler, och för det andra kan styrelsen ha ett och annat att säga till om.

Det är i regel inga problem att genomföra en badrumsrenovering i sin bostadsrätt – men det är däremot viktigt att prata med styrelsen innan man påbörjar något. Här är det viktigt att du bestämt vad det är du planerar att göra så att du kan ge styrelsen en tydlig bild av vad renoveringen innebär.

Vissa förändringar kräver godkännande

Ska man genomföra en badrumsrenovering utan några större förändringar brukar det som sagt inte var några större problem att få klartecken. Ska man däremot göra om ett annat rum till badrum eller om man ska göra större insatser som att flytta golvbrunn inför badrumsrenovering göteborg, dra om vattenledningar eller riva väggar behöver man generellt ett skriftligt godkännande från föreningens styrelse.

Även vid byte av radiatorer, handdukstork och andra tekniska installationer kan ett skriftligt godkännande behövas innan man kan påbörja sin badrumsrenovering. Läs på vad som gäller för just din bostad– stadgarna skiljer sig nämligen mellan olika föreningar.

Måste vara fackmannamässigt utfört

Bor man i en bostadsrätt innebär det att man har grannar som kan påverkas minst lika mycket som en själv om en badrumsrenovering inte genomförs korrekt. En vattenskada i ditt golv kan innebära vattenskada i grannens tak och när man ska genomföra en badrumsrenovering finns regler och bestämmelser att förhålla sig till.

En stor del av arbetet måste genomföras av en fackman (även om man bor i hus) vilket alltså innebär att man inte kan renovera helt och hållet på egen hand. För arbeten som rör tätskikt, el och vatten kommer du alltså behöva anlita hantverkare.

Detta innebär i sin tur att du kommer att få intyg på att din badrumsrenovering är genomförd på ett korrekt och fackmannamässigt sätt, vilket är en förutsättning för att din försäkring ska gälla samt att det är en fördel att kunna visa upp för spekulanter om du någon gång ska sälja din bostadsrätt.

Comments are closed.