Renoveringstips för litet badrum

Att planera en renovering för ett litet badrum är roligt men det kan också vara knepigt att få till det. Med smarta lösningar och inredning av mindre modeller är det dock fullt möjligt att genomföra en badrumsrenovering med ett strålande resultat även på begränsad yta. Här kommer några bra tips att ha i åtanke för den som går i renoveringstankar för sitt lilla badrum.

Badkar eller dusch?

Vid en badrumsrenovering på liten yta är det en klar fördel att välja dusch framför badkar. Det finns smarta duschväggar som går att öppna inåt eller som helt går att vikas undan när duschen inte används. Vill man helt undvika att ta upp onödig plats kan man nöja sig med ett vanligt duschdraperi istället och det behöver nödvändigtvis inte vara ett sämre alternativ.

Är man däremot en av dom som hellre har ett badkar finns det mindre modeller att välja mellan men man får räkna med att det kommer ta upp betydligt mer plats än en dusch. Se över utbudet på sittbadkar eller andra mindre varianter och var väldigt noggrann med måtten innan du införskaffar ett.

Utnyttja hörnen

Finns det möjlighet att på något sätt utnyttja även hörnen vid en badrumsrenovering så ska man göra det. Leta efter hörnskåp eller sätt upp snygga hyllor som kan rymma parfymer, flaskor, handdukar och andra saker som ska vara enkla att komma åt. Kanske finns det andra smarta lösningar som lämpar sig för badrummets hörn, använd fantasin och spara plats.

Välj smart inredning

Vid en badrumsrenovering är det alltid viktigt att välja smart och funktionell inredning men kanske allra helst när det gäller en liten och begränsad yta. Ett bra alternativ är att leta efter grunda högskåp för att få plats med mycket utan att själva möbeln tar upp allt för mycket yta. Välj ett skåp med spegeldörr och installera ett eluttag på skåpets insida så fyller möbeln två funktioner till utan att behöva ta mer plats. Undvik möbler med ben och satsa istället på vägghängd inredning, det ger ett mer lättstädat badrum samtidigt som det skapar en känsla av rymd. Dessutom är det väldigt snyggt!

Rätt storlek på handfatet

Handfat med tillhörande kommoder finns i väldigt små storlekar men innan man väljer ett är det viktigt att fundera på vilka behov man har. Vill man till exempel kunna tvätta av sig i handfatet är det bra om det inte är allt för litet eftersom det då kommer bli mycket spill med vatten. Välj en storlek som passar för behoven men som ändå har en slimmad design. Välj gärna ett med tillhörande skåp istället för ett fristående så finns det även plats för extra förvaringsmöjligheter.

För utföra en badrumsrenovering på begränsad yta finns det många smarta lösningar, så som badkar av sittmodell eller vikbara duschväggar. Tillsammans med noggrann planering och lite fantasi kan man komma långt om man på något sätt kan utnyttja rummets alla ytor på ett bra sätt. Skapa bra förvaring och avlastning ytor med hjälp av hyllor och skåp och välj ett handfat i lagom storlek så kommer det nya badrummet kännas både funktionellt och trevligt.