Allergiproblem: Gör en mögelutredning i badrummet 

Om du har problem med astma och allergier kan det vara klokt att göra en mögelutredning av ditt badrum. I våtutrymmen kan det lätt utvecklas mögel och fuktskador, vilket påverkar din hälsa mycket. Det kan även ta ett tag innan det blir uppenbart att du har mögelproblem i badrummet eller i andra delar av huset. 

Astma och allergier 

Det är jobbigt att lida av astma och allergier. Under de senaste decennierna har än fler svenskar blivit allergiker. Delvis på grund av våra väldigt täta hus, delvis på grund av klimatförändringarna och maten som vi äter, tror forskarna. Att ha allergier påverkar hela livet. Trötthet, utslag, huvudvärk och rinnande ögon och näsa. Även vissa mediciner kan ge biverkningar. Därför är det viktigt att både förebygga förekomsten av allergier, och att minska risken att dina allergier förvärras. Om du har barn vill du naturligtvis också minska risken att de utvecklas allergier i framtiden. Genom att ha ett fräscht hus utan mögel och andra fuktskador kan du minska risken för sjukdomar och bli piggare och må bättre. 

Mögel i badrummet 

Det är viktigt att ett badrum är byggt på ett fackmannamässigt sätt. Både för att du ska få ut på försäkringen ifall det uppstår en vattenskada, men också för att skydda din hälsa. Om du redan har  allergier är det extra viktigt att du ser över ditt badrum och toalett. Har du en extern tvättstuga kan det även vara klokt att göra en besiktning av det rummet. Särskilt om den ligger i källaren. Eftersom badrummet är ett våtutrymmen är risken för mögel större där än i till exempel sovrummet eller vardagsrummet. Du har vattenledningar som efter ett tag kan bli otäta. Vatten från duschen kan hitta ett litet öppning och ta sig in i väggen. Möglet börjar att växa och du får mer besvär. Problem med mögel i badrummet är både en hälsofråga och en ekonomisk fråga. Om du har en vattenskada behöver du åtgärda den annars får du lukt från avlopp. Ju snabbare du åtgärdar problemet, desto billigare kommer det att bli. 

Mögelutredning 

Du kan själv använda ögon och näsa för att kontrollera ditt hem ifall det finns några uppenbara skador. Men det räcker inte med att gå runt och titta och lukta som privatperson. Det är inte alltid du kan se eller lukta dig till mögel eller fuktskador. Det klokaste är att låta ett företag göra en riktig mögelutredning av både ditt badrum och resten av huset. De har särskilda mätinstrument så att de kan upptäcka mögel även om det inte är synligt för ögat. Förutom att de också kan se om du har  andra dåliga mikroorganismer som påverkar din hälsa eller skadliga kemiska föroreningar. De vet också var skador uppstår och hur olika mögelsorter ser ut. Det finns inte bara ett slags mögel, utan olika sorter att ha koll på. Genom att avlägsna allt mögel i ditt hem kommer du både må bättre och minska risken för att få mer problem med astma och allergier.  

Comments are closed.